Kinderen

Mensen met kinderen die uit elkaar gaan zijn verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Een verzoek tot echtscheiding wordt door de rechtbank pas in behandeling genomen nadat de ouders op zijn minst hebben geprobeerd samen een ouderschapsplan op te stellen. In een verzoekschrift tot scheiding moeten de ouders aangeven op welke manier zij hun kind hebben betrokken bij de totstandkoming van het ouderschapsplan. Ouders moeten dus met hun kinderen praten over de manier waarover zij hun ouderschap na de scheiding willen vormgeven. Natuurlijk moet dit op een manier gebeuren die past bij de leeftijd van de kinderen. Indien het niet mogelijk blijkt samen afspraken te maken over de omgang kan in een procedure aan de rechter worden verzocht een omgangsregeling vast te stellen. Daarbij kijkt de rechter naar het belang van het kind. In principe wordt omgang met beide ouders geacht in het belang van een kind te zijn, maar hierop bestaan uitzonderingen. Kinderen van 12 jaar en ouder worden in een procedure door de rechter ook zelf gevraagd naar hun mening. Dit kan voor kinderen leiden tot een loyaliteitsconflict.

Ruzie tussen de ouders is funest, omdat dit de kinderen direct in een loyaliteitsconflict kan brengen. Als ouders, los van de kinderen, goed met elkaar hebben gesproken over de redenen van de scheiding, kan dit helpen om het contact tussen beide ouders en de kinderen ook na de scheiding goed te laten zijn. De advocaat kan de ouders hierbij desgewenst helpen en begeleiden. Van het opstellen van het ouderschapsplan tot het vaststellen van de kinderalimentatie.

Als ouders het niet eens kunnen worden over de inhoud van het ouderschapsplan, kunnen zij de rechter vragen om over de geschilpunten een beslissing te nemen.

In het ouderschapsplan staat beschreven:

 • de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken;
 • de manier waarop het recht op en de verplichting tot omgang wordt vormgegeven;
 • de manier waarop de ouders elkaar informatie verschaffen en elkaar raadplegen over belangrijke zaken met betrekking tot de persoon en het vermogen van het kind;
 • de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van het kind.
 • Eventuele verhuizing van de ouders
 • Eventuele nieuwe partners van de ouders
 • Gezag

  Wilt u meer informatie over kinderen?

  Bel naar 0524 - 52 33 33

  Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier voor meer informatie.

  Hemmes Advocatuur is gevestigd in Coevorden, Drenthe.

  Update: 21-02-2020

  Neem vrijblijvend contact met ons op

  Naam: *
  E-mail: *
  Telefoonnummer:
  Vragen of opmerkingen: *
   

  Velden met een * zijn verplicht.